dimarts, 8 de novembre de 2016

Bombes i refugis, presó i exili


EL POU hem contribuït a la commemoració del 80è aniversari de l'esclat de la Guerra Civil amb un seguit d'actes per recordar les víctimes civils del conflicte bèl·lic.

Al Casal d'Entitats Mas Guinardó, el divendres 4 de novembre hi va haver una taula rodona amb la intervenció de Sergi Centelles, fill del fotoperiodista Agustí Centelles, el qual després va inaugurar i comentar l'exposició de fotografies de la guerra realitzades pel seu pare. Tot un luxe per la qualitat i el significat històric de les imatges.
La intervenció de Raquel Piquer, persona que va viure les penalitats de la guerra, l'exili i el retorn en un ambient hostil i advers per qui era manifestament republicà, va deixar corprès l'auditori amb el seu testimoni.

El dissabte 5 de novembre, en una sala del Mas Guinardó, vàrem fer una introducció sobre l'organització de la resistència passiva de la població civil per fer front als bombardeigs sobre Barcelona i la construcció de refugis. Tot seguit i en tres torns de grups de persones es va visitar el refugi del Mas Guinardó, que va deixar bocabadats els assistents per la significació del lloc i la seva precisió i qualitat constructiva. Una experiència per poder reflexionar què devia representar per a la població quan precipitadament havien de baixar fins a 12 m. de profunditat per resguardar-se de les bombes.

El diumenge 6 de novembre es va fer un itinerari pel Guinardó destacant espais que van ser testimonis de la guerra d'una manera o una altra. El mas Guinardó, l'Hospital Francès, la caserna de Girona o la pedrera del darrere del mas Casanovas, entre molts d'altres.

Queda per fer l'itinerari per territori d'Horta el diumenge 13 de novembre per on recorrerem espais emblemàtics testimonials d'aspectes de la guerra que van marcar la població civil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

persona interessada