dimecres, 22 de juny de 2016

Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, última caminada... Bon estiu!El passat diumenge 19 de juny vàrem fer l’última caminada d’aquest cicle Monestirs i ermites, al monestir de Sant Jeroni de la Murtra.

Volem agrair l’acolliment que tenen aquestes passejades i caminades que dissenyem cada any. La nostra intenció és sempre fer noves rutes amb contingut i centre d’interés diferent dins del nostre àmbit territorial: el Districte Horta-Guinardó, de Barcelona. Aquesta vegada vàrem focalitzar el punt de mira en la serra de Collserola (límit banda muntanya del Districte) i la seva continuació en la serra de Marina. El motiu: la vinculació dels monestirs medievals dels monjos jerònims, Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i Sant Jeroni de la Murtra.

En la caminada de diumenge passat vàrem poder disfrutar d’un dia esplèndid, apte per contemplar la panoràmica que se’ns oferia des de la serra cap al mar, amb Badalona als peus. La pluja del dia anterior va esbandir i netejar el paisatge i va abaixar la temperatura fins al punt de ser de gran comoditat per caminar.

El monestir se’ns va oferir com una sorpresa situada a un no res de distància de les ciutats massificades en què vivim. Silenci, vegetació, història esculpida en cada pedra. Els vestigis dels avatars de cada període històric que ha viscut el cenobi d’ençà que es va erigir a principis del segle XV es poden apreciar en cada un dels racons.

La història local i la història del país es troben al claustre, a l’església destruïda a rel del gran incendi de 1835, al celler amb els vestigis de l’activitat vitivinícola dels monjos, a la gran cuina conventual...  Tot, patrimoni cultural del nostre passat que cal preservar.

El 2014 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Això ja és alguna cosa, però la recuperació i rehabilitació que cal fer és molta. Les polítiques culturals sempre estan faltes de recursos mentre els testimonis del nostre passat, que de vegades són necessaris per interpretar el present i respectar el que hem heretat, van esllanguint-se i degradant-se.
Per això cal fer difusió del que tenim al nostre entorn... I en això estem.

Podeu ampliar informació del monestir (cliqueu)

Si vareu fer fotos, el monestir convoca un concurs de fotografia. Podeu veure les bases (cliqueu), està a punt d'acabar-se el termini de presentació.

I també recomanem l'entrada del blog (cliqueu) del nostre soci i col·laborador Andrés Paredes, on trobareu uns textos i unes fotos magnífiques d'aquesta caminada.

Desitgem que passeu un bon estiu!Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

persona interessada